Risotto med ramsløk og asparges fra Galis

En frisk og varmende risotto er blant våre favoritter på Apotekergata No. 5. Gjennom alle sesonger sanker vi fra naturen, og det er også der vi henter inspirasjonen til å skape nye smaker. De første ramsløkskuddene er inspirasjonen bak denne deilige risottoen - satt sammen av selvplukket ramsløk, asparges fra Galis og Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri.

Ramsløk, som også blir kalt Nordens hvitløk på grunn av smaken og egenskapene, er nydelig til matlaging. Ønsker du å sanke ramsløk selv finner du den oftest i skyggefulle bar- eller løvskoger langs kysten, hvor vinteren er ganske mild. Og har du først funnet ramsløk, anbefaler vi å notere stedet. Ramsløken kommer nemlig igjen på samme sted hvert år. Sankesesongen er kort og starter vanligvis i begynnelsen av mai og strekker seg til juni takker for seg. Er du heldig, som på Sunnmøre, kan du finne ramsløkskudd allerede i april. 

Dette trenger du:

Rekker til 2 personer som hovedrett eller 4 personer som forrett.

2 sjalottløk
300 gram Carnaroli ris fra GliAironi
et glass hvitvin
7-10 dl god kylling eller grønnsakskraft
175 gram revet Høvding Sverre ost fra Orkladal Ysteri
75 gram kaldt meierismør
en liten neve finsnittet ramsløkskudd
salt & pepper
3 kokte grønne asparges fra Galis

Slik gjør du:

Finkutt sjallotløk og stek de forsiktig i litt olje. Bruk en stekpanne med litt høy kant. Når løken har blitt myk tilsetter du risottoris. Vi bruker Carnaroli ris fra GliAironi. Stek risen på medium varme til risen har fått en blank hinne. Da tilsetter du et glass hvitvin og lar det koke inn.

Risen skal småkoke i ca 15 minutter. Underveis i koketiden sper du med varm (varmes til rett under kokepunkt) kylling eller grønnsakskraft litt etter litt underveis i koketiden. Når du smaker på risen skal den fremdeles ha en litt hard kjerne. Pass på at du ikke koker for lenge.

Rør inn store mengder revet ost, kaldt meierismør i terninger og finsnittet ramsløkskudd. Konsistensen skal være så løs at den flyter utover. Den vil tykne etter hvert som den står. Smak til med salt & pepper.

Kok asparges i ca 2 minutter i vann med en klype salt. Server risotto, gjerne på en dyp tallerken, med asparges på toppen. 

Book rom